Първата издадена книга на английския блогър и автор Ан Морган е публикувана през 2015 г. Казва се "Reading the World" и е вдъхновена от целогодишното "пътуване" от книга на книга от всяка страна по света, за което тя пише и в своя блог. Всяка една прочетена книга авторката отбелязва в Google Maps със заглавие и кратко ревю.

Ан Морган определя себе си като човек, който чете много, докато не открива "масивната слепота", както самата тя я нарича, на своята лавица с книги.

На фона на многобройни английски и американски автори, Ан Морган осъзнава, че има много малко книги отвъд англоезичния свят в библиотеката си. Така писателката си поставя амбициозна цел: в течение на една година да прочете поне по една книга от всяка страна по света, молейки за помощ за набавяне на книги в различните социални канали и в своя блог.

Ан Морган приканва други англофили да четат преведени произведения и издателите да работят по-усилено, за да върнат чуждестранните литературни скъпоценни камъни в страната им.

Кликнете върху червените отметки в картите по-долу, за да видите всичките 196 препоръчани книги.

Българската книга, която Ан Морган избира и отбелязва в своя списък, е "Естествен роман" на Георги Госпидинов.

"2017 г. бележи петата годишнина от моето желание и призив за четене на книга от всяка страна в света за една година. Проектът е преживяване, променящо живота. Но нямаше да мога да го реализирам без безграничното великодушие на книжниците из цял свят, които направиха всичко, за да помогнат да постигна целта си. Много хора ми изпратиха книги, някои преведени неща специално за мен, а една невероятна жена в Южен Судан дори написа история, за да мога да прочета нещо ново за нацията ѝ", споделя Ан Морган в своя блог.