Два вида кръгли червеи от епохата на плейстоцена се съживиха, след като в продължение на 42 хиляди години са били замразени в арктическия пермафрост. Преди да се притесним от размразяването на всякакви праисторически гадини заради глобалното затопляне, нека поясним, че става дума за научен експеримент - червеите са размразени в лаборатория.

Снимка 383739

Източник: Doklady Biological Sciences

Учени от Института по физико-химични и биологични проблеми на почвата, Московският университет, Висшето училище по икономика в Москва работят заедно с Департамента по геология на университета Принстън по размразяването и анализирането на близо 300 вида праисторически червеи от различни епохи и вид. Двата събудени са изолирани от пермафроста на река Колима в Сибир и започнали да се движат и хранят като за световно.

Според публикуваното изследване, опитът с червеите показва способността на многоклетъчни организми да оцеляват при крио замразяване. Учените се надяват, че ще могат да изследват по-задълбочено възможностите за запазване на някои видове чрез контролирано замразяване. В момента двата невзрачни червея от Сибир са най-старите живи организми на планетата.