След разсекретяването на официалния документ, съдържащ отговорите на Марк Зукърбърг от изслушването в Сената през април, вече знаем каква точно информация за нас събира социалната мрежа.

И тя определено не се изчерпва до това, което споделяме в профила си. Не сe приключва и с локализиране на актуалното ни местоположение, нито с музикалните предпочитания или марките, към които появяваме интерес. Ето още какво знае за нас Facebook, без това да е свързано с нашето одобрение или несъгласие.

Устройство

Наскоро стана ясно, че компанията на Зукърбърг търгува с данните на част от потребителите си, продавайки ги на технологични гиганти, като Huawei. Тези данни включват и актуална информация през какво устройство влизаме във Facebook

Снимка 361787

Източник: iStock

Знае се не само марката на телефона, таблета или лаптопа ни, но и операционната система, името на мобилния оператор или доставчика на интернет. Тази информация се използва и за таргетирана реклама.

Движения

Алгоритмите на социалната мрежа засичат движенията ни с курсора на мишката или с пръст по тъчскрийна. Официалната версия е, че така се разбира дали не сме бот. Но подобна информация е полезна и за промени в интерфейса - къде цъкаме най-често и къде - по-рядко.

Операции

Компания на Зукърбърг се интересува живот от начина, по който използваме Facebook. Дали през повечето време е на преден план на десктопа ни или често го пренебрегваме заради други програми.

Снимка 361788

Източник: Facebook / Silicon_Docks

Освен това, се събира информация както точно правим в социалната мрежа. Дали просто безцелно скролваме в newsfeed-a, ровим се в marketplace-a или пък играем игрички. 

Връзки

Facebook много добре знае не само през какво устройство го използваме, но и дали свързваме смартфона си към смарт телевизор например. Също така следи за това дали се свързваме чрез мобилната мрежа, чрез Wi-Fi или Bluetooth. Дали използваме социалната мрежа най-често от едно и също място или от много различни.

Наблизо

Зукърбърг потвърди пред Сената, че с отварянето на Facebook от дадено устройство се събира информация за други устройства, които са наблизо, или са свързани към нашата безжична мрежа.

Снимка 361789

Източник: Facebook / Jodie Humphries Writer

Батерия и памет

Освен от силата на сигнала на мобилната мрежа, Facebook се интересува и от нивото на батерията на смартфона ни, пише Daily Mail, позовавайки се на документа от изслушването.

По думите на Зукърбърг, това се прави с цел да се проследи как приложението влияе на хардуера и колко тежко се оказва за устройството ни.

По същата причина социалната мрежа събира информация и затова колко свободна памет имаме в наличност. Така се преценява колко големи да бъдат ъпдейтите и дали има смисъл от нови екстри, като възможност за изтегляне на цял албум със снимки от профила ни.

Снимка 361790

Източник: iStock

Партньори

Facebook предвидливо събира информация какви ги вършим в сайтове, в които сме се регистрирали чрез профила си. И най-вече се интересува какви покупки правим, за да знае какво да ни предложи на собствена територия. 

Компанията има и сключени споразумения с различни фирми, които могат да й предоставят информация за нашите офлайн покупки. А тази информация след това се материализира в онлайн реклами на подобни стоки

Камера

По думите на изпълнителния директор на компания, в нейната база данни се събира информация и затова по какъв начин използваме камерата на Facebook. Така разработчиците знаят какъв нов филтър или ефект да предложат.

Нов скандал с Facebook и 14 млн. потребители

Нов скандал с Facebook и 14 млн. потребители

Как сгафиха този път

Но Зукърбърг е категоричен, че приложението не активира микрофона и камерата без знанието и желанието на потребителите с цел шпионаж.