Скандалите около Facebook се нижат един след друг в последните месеци и, малко по малко, губим надежда, че тази злополучна серия ще има край.

Докато Марк Зукърбърг се опитва да ни убеди, че прави всичко по силите си да подобри социалната мрежа, все повече се убеждаваме, че в нея няма сигурността, която търсим и искаме.

Снимка 360883

Източник: iStock

От Facebook обявиха, че грешка в системата е направила постовете на 14 млн. потребители публични за всички останали. Както знаем, всеки може да ограничава кой да вижда публикациите му и най-често това ограничение се свежда до списъка с приятели.

Но алгоритмите на социалната мрежа решават да ни направят, един вид, по-близки и да няма скрито-покрито. Бъгът автоматично променя настройките в профила ни за това кой може да има пълен достъп до него. И няма как да разберем за тази промяна, освен ако целенасочено не влезем в панела с настройките.

анкета

Какво споделяте във Facebook?

Виж резултати

Всичко, нали това е целта 6.3%

Само най-важните моменти от живота си 16.1%

Пускам някоя и друга песен, колкото да има нещо 16.1%

Нищо, само гледам 61.6%

Именно това ни съветват да направим от Facebook, цитирани от Independent. Все пак, от компанията успокояват, че проблемът вече е оправен, a профилите на потребители са били публични само в периода 18 - 22 май.

А още пет дни след това са работили по пълното възстановяване на предишните настройки на постовете. Всички засегнати ща бъдат уведомени. Но, след дъжд качулка...

Папуа Нова Гвинея спира Facebook за 1 месец

Папуа Нова Гвинея спира Facebook за 1 месец

Звучи като доста добра идея

Този пореден скандал идва само дни след като стана ясно, че социалната мрежа е продала данните на други милиони потребители, за да бъдат те от полза на големи технологични гиганти, като Huawei.