Кометата 67P/Чурюмов - Герасименко е открита през 1969 г. от съветския астроном Клим Чурюмов. Тя се движи през космическото пространство със скорост 38 км/сек.

Космическият апарат Розета беше изпратен от Европейската космическа агенция (ЕКА) да изучава кометата и през 2014 г. на повърхността на обекта беше изпратен спускаемата роботизирана сонда Филе.

Тя, за съжаление, попадна в сянка, което не позволи на слънчевото захранване да работи. Но по-късно все пак бяха осъществени няколко контакта между двата апарата - Филе и Розета. Това беше първото кацане на създаден от човека апарат върху комета.

На 30 септември 2016 г. ЕКА нарочно разби Розета в повърхността на кометата, като по време на спускането апаратът направи поредица от снимки. Агенцията продължава да публикува все повече от тези изображения и до днес.

Много от тях са заснети последователно и това е позволило на потребител на Twitter да създаде кратко клипче, което създава усещането, че летим през космоса близо до повърхността на кометата.

Тези няколко секунди обхващат 25-минутен полет край самата комета. На заден фон се виждат множество звезди, които изглежда сякаш се "движат" поради въртенето на кометата. На преден план има огрени от слънцето прашинки и ледени кристалчета, а космическите лъчи се наблюдават като чертички.