Всяка година поне по веднъж се котират прогнози, че следва апокалипсис, който ще заличи всичко живо. Последната насрочена дата е 23 април.

Засега, очевидно, нито една от тях не се е сбъднала. Но какво би се случило, ако само ние, хората, изчезнем.

Мнозина сигурно смятат, че Земята ще се превърне в едно по-добро място, защото ние сме най-големите й унищожители. Ето и един интересен поглед на Science Nature Page, който е напълно абстрактен.

Снимка 350410

Източник: iStock

Че светът ще се превърне в коренно различно място, надали някой се съмнява.

След няколко часа всички светлини ще изгаснат и ще настъпи мрак. Централите ще спрат работа, като последни ще го направят водноелектрическите.

След няколко дни всички подлези и тунели ще се наводнят, защото помпите, които изпомпват водите, ще спрат да работят.

След десетина дни домашните и отглежданите във ферми животни ще умрат от глад, защото няма да има кой да се грижи за тях, а повечето са загубили ловния си инстинкт. Хищните животни ще разнасят трупове и мърша навсякъде.

След около месец охлаждащите системи в атомните централи също ще спрат работа, защото водата ще се изпари. Това ще доведе до серия от ядрени взривове, по-разрушителни от Фукушима и Чернобил. В следствие на тях ще изчезнат и голяма част от животните.

Снимка 350411

Източник: iStock

След около година сателитите в орбита около Земята ще започнат да падат под формата на огромни метеорити.

25 години след изчезването на хората ще настъпи период на вегетация и растенията ще превземат по-голяма част от повърхността. Някои градове ще бъдат затрупани от пясъци, други - потопени от води.

След около 300 години няма да има и помен от металните конструкции, които ще бъдат разрушени от корозия.

Десет хиляди години след изчезването ни от лицето на Земята единственото доказателство, че някога сме били част от този свят, ще са конструкциите от камък, като египетските пирамиди и Великата китайска стена.

Учените смятат, че ако на Земята не се случи истински апокалипсис, който да сложи край на нейното съществуване, животът ще продължи без нас още над пет милиарда години.

А тогава всичко ще приключи, като Слънцето увеличи многократно размерите си и погълне нашата малка планета.