Свикнали сме с предупреждението, че тютюнопушенето вреди сериозно на нас и на околните. Че може да се разболеем от рак, че ще ни покоси сърдечен удар, че ще повлияе на репродуктивните способности и какво ли още не. А какво се случва с природата около нас?

Ако погледнем на цигарите и пушенето си отвисоко, ще видим в картинката и огромната индустрия, за отпадъчните продукти и вредата от която сякаш не се замисляме, а трябва. Ето какъв отпечатък оставаме заедно.

Производството

За да има цигари на пазара, са необходими две основни съставки - тютюн и хартия. Тютюнът се отглежда предимно в топли и важни райони. Ако говорим за страни, където огромни площи с тропически гори се обезлесяват, за да се издържа местното население от отглеждането и продажбата на тютюн, това е сериозен проблем.

А често при отглеждането на тютюн в плантациите се налага използването и на химикали, припомня CNN.

Снимка 365257

Източник: iStock

За да се направят 300 цигари, е необходима хартията, за която е убито от едно дърво. Всеки пушач може сам да си направи сметка колко дървета е изпушил през последната година.

Транспортирането на суровината до тютюневите заводи също е свързана със замърсяване, ако се извършва чрез моторни превозни средства. А в заводите тютюнът често се суши на огън, от което в атмосферата се изхвърлят вредни газове.

Снимка 337667

Източник: iStock

Тютюнопушенето

Когато запалим поредната цигара, във въздуха около нас попадат още по-вредни вещества. Защото канцерогенните газове влизат не само в организма ни, но се разпространяват и наоколо.

Те допринасят за замърсения въздух, основен причинител на който са автомобилите. Въпреки че подценяваме вредата на тютюневия дим, огромният брой пушачи го поставя сред челните места на замърсителите.

Световната здравна организация неведнъж предупреждава, че цигарите предизвикват рак не само в нашите бели дробове, но и в тези на планетата. В графата пасивни пушачи спадат не само хората около активните, но и флората, и фауната.

Снимка 365254

Източник: iStock

Отпадъците

Навсякъде около нас виждаме изхвърлени не на обособените за това места фасове. Често през лятото те се превръщат в причина за горски пожари, които нанасят сериозни щети на природата, а оттам и на качеството на въздуха.

Фасовете са и трудно разградими. Този процес може да отнеме до 10 години. А когато попаднат върху почвата, те я замърсяват с вредните вещества, образувани при горенето на тютюна.

Често и картонените кутии от цигари не намират точното си място - в кофата за боклук. И тук можем да виним само себе си.

Какво се случва, когато откажем цигарите

Какво се случва, когато откажем цигарите

Истината не е така розова

Като цяло, тютюневите отпадъци са голям процент от всички, които оставяме около нас. Може да ни изглеждат малки, но количеството им ги прави значителен проблем. Според Световната здравна организация - между 340 и 680 милиона тона годишно.