Според изследване, проведено през 2009 г. от Института по социални дейности и практики, сред българското общество се наблюдава известна тенденция за по-голяма търпимост към телесното наказание на децата, като малко повече от една трета от анкетираните са отговорили, че то може да е оправдано в определени ситуации.

Но в началото на декември 2017 г. учени от Медицинския клон на Тексаския университет публикуваха статия в Journal of Pediatrics, според която наказваните физически деца по-късно са склонни да проявяват насилие над партньорите си.

Изследването изключва случаите на грубо насилие над детето, което би довело до синини или необходимост от посещение при лекар, и е насочено само към по-леката форма на телесно наказание - детето да бъде напляскано.

Снимка 333891

Източник: iStock

Учените установили, че дори само това е достатъчно в по-късен етап от живота си то да проявява насилие към партньора си, когато е във връзка.

Това изследване е в съответствие с предишни, според които дори наказанието да е било "за негово добро", по-късно вече зрелият човек става склонен към агресия. Това е така, защото детето учи от родителите какви са нормите на поведение и как трябва да се държи с най-близките си, а телесното наказание води да размиване на границите между любовта и насилието.

Като телесно наказание се дефинират и други методи за причиняване на болка, независимо колко лека е тя - ритане, разтърсване, драскане, щипане, хапане, скубане, поставяне в неудобна позиция и много други.

Снимка 333892

Източник: iStock

По въпроса се провеждат изследвания в продължение на две десетилетия и няма доказателства, че физическото наказание има какъвто и да било положителен ефект върху развитието и възпитанието на детето. Наблюдава се точно обратното. Децата стават агресивни, отношенията с родителите им се влошават, а по-късно някои от тях стават жертва на физическо насилие или самите те стават насилници.

Разбира се, ако сте си изпуснали нервите един-два пъти, това няма да окаже влияние върху личността и поведението на детето. Тук става дума за родителите, които използват физическото наказание често и като метод на възпитание.

Какво да правим, когато нещата излизат извън контрол

Говорителят на Американската академия по педиатрия д-р Боб Сеге съветва да прилагаме различни методи в зависимост от възрастта на детето. През първата година то трябва да научи какво е любов, откривайки способността си да плаче и да създава бъркотия, затова родителите трябва да го разсейват от тази активност, като го взимат и отнасят на друго място.

Снимка 333893

Източник: iStock

По-късно настъпва етапът, в който детето непрестанно търси вниманието на родителите си. Д-р Сеге съветва да поощряваме всяко добро поведение, а когато детето започне да върши нещо, което не бива, просто да спрем да му обръщаме внимание, докато не спре. Така то ще научи как трябва да се държи и как не.

Когато детето отрасне още, то трябва да научи какви са последствията от даден тип поведение, стига то да не го застрашава. Затова, вместо да го предпазваме от всичко, трябва да го оставим само да разбере защо не е добре да прави едно или друго нещо.