В забързаното си ежедневие рядко намираме време само за себе си. А съчетания като душевен мир и вътрешна хармония звучат като далечни и непонятни мантри. Истината е, че не се изисква прекалено много, за да успеем да балансираме и да се погрижим и за душевността си.

Просто и ефикасно

Движението е здраве. Всички сме чували тези дума. И са абсолютната истина. Няма значение дали говорим за ходене пеша, сутрешен крос, фитнес след работа, плуване, танци, бокс. Когато тялото ни е заето с физическа активност, това ни доставя удоволствие, зарежда ни с положителна енергия.

Снимка 331089

Източник: iStock

Йогата е точен избор за трениране както на тялото, така и на душата. Тя подобрява еластичността и издръжливостта на мускулите. Освен ползите за организма, тези за психиката също не са за подминаваме.

Релакс, контролиране на дишането, сваляне нивата на стрес, по-лесно фокусиране. Ако все не намираме време да стигнем до залата, може и сами да тренираме у дома. Вече има достатъчно видео уроци в интернет.

Снимка 331091

Източник: iStock

С мирис на спокойствие

Ароматерапията е друг подходящ метод за релаксиране и постигане на душевен мир, за който не се изисква много. Натуралните есенции и аромати ще ни помогнат бързо да изключим от ежедневието и да се пренесем на едно по-спокойно място.

Ароматни свещи и клечки у дома се съчетават идеално с нежен масаж с подходящото масло преди заспиване. Най-добре е, ако има кой да ни направи тази услуга. А подходящ избор за ухания са лавандула, розмарин, сандалово дърво, цитруси.

Снимка 331094

Източник: iStock

Просто дишайте

Да сложим ежедневието си на пауза за няколко секунди и да си поемем дълбоко дъх е най-малкото, което можем да направим за себе си. На път за офиса, на работното място или преди лягане.

Да се съсредоточим само върху дишането си за не повече от минута има живителен ефект върху съзнанието и намалява нивата на стреса.

Снимка 331095

Източник: iStock

Здравият и достатъчен сън е изключително важен не само за тялото, но и за душата. За да могат последните да си отпочинат, трябва да сме достатъчно съвестни да си лягаме по едно и също време и да премахнем всички смущаващи нощния ни покой фактори.

Споделяйте

Да си водим дневник въобще не е отживелица от ученическите години. Написвайки на лист или дори на таблет преживяванията си, по своеобразен начин ние се отърсваме от тях. Така ни е по-леко на душата и не таим всичко в себе си.

Да бъдем щастливи и да споделяме щастието си е най-доброто, което може да направим за себе си и околните. Докато се усмихваме на другите ще забележим, че около нас има все повече позитивни хора.

Като правим добро, то неизменно се връща при нас. А това води до вътрешно удовлетворение, че сме направили света едно по-приветливо място, пише Pinterest.

Снимка 331097

Източник: iStock

В този ред на мисли, да станем доброволци също е добра идея. Ще комуникираме с нови хора, което ще ни накара да се чувстваме съпричастни към нови неща и каузи. Така ще променим не само своя, но и нечий друг живот. А благодарността, която ще получим, е една истински ценна награда.