Когато видим огромно, старо и величествено дърво, се сещаме за силата на природата и за това колко нищожни сме пред нея. Но и дърветата, както хората, имат своя живот и неговият край все някога настъпва.

Когато дойде това време, дърветата стават опасни и най-доброто решени е да се отсекат. Същата съдба застига и огромна, 110-годишна топола в двора на Шърли Хоуърд от Айдахо. Но тя и неправителствена организация за стимулиране на четенето напират идеалния начин да запълнят липсата.

Снимка 399419

Източник: Facebook / Sharalee Armitage

Огромния дънер на още по-огромното дърво е издълбан отвътре, а дупката е запълнена с дървени плоскости, които изграждат "интериора" на библиотеката. Скована е и дървена вратичка с прозорчета, има и осветление, пише Bored Panda.

Снимка 399421

Източник: Facebook / Sharalee Armitage

Oodi Central Library - новата модерна библиотека на Хелзинки

Защо непременно трябва да посетим тази библиотека

Подаръкът, който Финландия си направи по случай 100-годишнината на страната

Така с малко средства и доста повече усилия изгнилото дърво се превръща в магическо място. Публична библиотека, в която всеки може да остави и от която всеки може да вземе избрана книга. Не е изненада, че "Little Tree Library" става атракцията на квартала. А на нас, признаваме си, идеята много ни хареса.