По случай своята 100-годишнина страната с най-висок процент грамотни хора в света реши да си подари нова модерна библиотека. Така Финландия се сдоби със замисляната от 20 години библиотека Oodi Central Library в центъра на Хелзинки.

Проектът струва близо 100 милиона евро, но тъй като библиотеките са изключително ценени във Финландия, никой не протестира за многото похарчени пари.

Мястото

Библиотеката от ново поколение носи името "Oodi ", което в буквален превод от финландски означава "ода", като цели да насърчава знанието, образованието и равенството.

Идеята на архитектите от проектантската компания Ala Architects е да представлява мултифункционално пространство в сърцето на финландската столица. И библиотеката наистина е такова, защото освен 100 000 екземпляра книги, в Oodi има и музикални студия, зали за филмов монтаж, кино, 3D принтери и машини за лазерно рязане, които могат да се ползват напълно безплатно.

Сградата е много голяма, изградена предимно от дърво и стъкло. Покрита е със 160 километра финландски смърч. Вълнообразните ѝ форми влизат в контраст със строгата архитектура на сградата на парламента, която е в непосредствена близост до библиотеката.

Библиотекарите

Задачата да пренасят книгите в библиотеката е поверена на роботи. Приличащи на малки колички, роботите "щъкат" из вътрешната и външната страна на сградата на асансьори и помагат за насочването на книгите към правилния лъч, от който вече ги поема и разпределя персоналът.

Тези библиотекари роботи са първият пример в света на роботизиран процес за пренос на книги в обществена библиотека, пише My Helsinki.

Правилата

В Oodi Central Library има обособени зони за учене, но в останалите пространства на библиотеката не трябва да се пази тишина.

Детската зона в Oodi не е отделена от тази за възрастните и то умишлено. И двете се намират на последен етаж, който е голямо пространство със стъклени стени.

А в т.нар. обособени ателиета на творците шумът е дори задължителна част от работния процес. Тези места са предвидени за създаване на различни творения и свирене на музикални инструменти.