Купуваме дрехи често, с повод и без повод. И попадаме в омагьосания кръг на т.нар. бърза мода - бързи тенденции, бързи промени, бързи покупки, бързо остаряване на моделите. А замисляли ли сме се какво струва на планетата цялото това огромно производство на дрехи?

Когато говорим за отрицателни ефекти върху околната среда, по-често на мушка са пластмасовите изделия и дори производството на месо, но не и това на дрехите в бутиците.

Снимка 387931

Източник: iStock

В нов документален филм на британската журналистка Стейси Дуули се разкриват мръсните тайни на модната индустрия и нейното влияние върху всички нас. Според нея, този бранш е сред петте най-големи замърсители на околната среда, редом с добиването на горива.

Данните са, че всяка година в световен мащаб се произвеждат 100 милиарда бройки дрехи. Най-често използваният материал за тях е памук. От него се правят около 43% от дрехите. Отглеждането му обаче се свързва с използването на пестициди и с необходимостта от голям воден ресурс, а производството на дрехи - с различни химични материали, като бои.

Според документалния филм, може да са необходими цели 15 хиляди литра вода, за да се отгледа памук, достатъчен за направата на един чифт дънки. Сами можем да си правим сметките, защото цифрите стават огромни и плашещи. Но те ни карат да се замислим за това какъв унищожител на планетата са дрехите, които все не ни стигат.

Снимка 387930

Източник: iStock

Една от страните, усетили най-силно унищожителния ефект на модната индустрия, е Казахстан. През 60-те години тук се разпростира Аралско море. А днес 68-те хиляди квадратни метра вода са се превърнали в пустиня.

И тук идва важното уточнение - страната е един от основните производители на памук. И именно той е "изпил" морето. Както и водата в една от реките, вливали се преди години в него.

В Индонезия също кипи усилено производство за модната индустрия. Тук фабриките са над 400 и повечето от тях са разположение по поречията на реки. В техните води попадат голяма част от химикалите, използвани за направата на нашите дрехи.

Снимка 387935

Източник: iStock

Ефектът от това е върху водните животни, почвата и растения. А Индонезия дори не е сред топ производителите. Страх ни е да предполагаме за нивата на замърсяване в тях...

Повечето модни брандове все още не са взели присърце проблема с унищожаването на планетата заради производството на моделите им, защото това ще доведе до по-големи разходи, а до загуби. Но други се стремят да намалят необходимостта от толкова много вода и химикали, пише BBC.

Но най-голямата промяна може да дойде от самите нас. Именно желанието ни винаги да сме в крак с модата и да имаме всяка нова дреха на любимата марка подстрекава това свръхпроизводство.

Какво да правим с ненужните дрехи

Какво да правим с ненужните дрехи

Контейнери в столицата

А решението е елементарно: по-малко и по-качествени дрехи, които да носим с години. И контрол върху шопинг манията. Страхотна идея е и да връщаме за рециклиране вече ненужните ни модели, което в повечето случаи се възнаграждава и с отстъпка при покупката на нови. Къде ли? Ами в H&M например.