Алерт е малко селище в провинцията Нунавут, Канада, разположено на около 800 километра от Северния полюс.

Там има само няколко къщи, канадска военна база и огромни количества сняг.

Мястото се счита за най-северното постоянно обитаемо селище на планетата, а средната годишна температура е -17.1 градуса по Целзий.

През изминалата седмица обаче термометрите в Алерт са отчели рекордни температури от порядъка на 21 градуса по Целзий, които са показателни за скоростта, с която вечно ледените точки на Земята се затоплят.

Максималните температури за това време на годината в Алерт обикновено гравитират между 0 и 6 градуса по Целзий, което прави отчетените градуси през изминалата седмица истински странни и алармиращи.

Основното притеснение на метеоролозите и учените е, че вечно заледените части на Земята са най-бързо затоплящите се райони и съответно най-рисковите.

Как климатичните промени ще костват трилиони на икономиката

Как климатичните промени ще костват трилиони на икономиката

Инвеститорите по света предвиждат апокалиптичен сценарий

Прогресивното топене на лед причинява цял куп дисбаланси в океаните, теченията и живота в тях, а покачващото се ниво на океанското равнище застрашава живота на милини хора по света.

Наскоро дори чухме, че в Австралия има учени, които смятат, че трябва да създадем трилиони тонове изкуствен сняг, ако искаме да запазим целостта на ледниците.

Йохан Фелдман, Андерс Леверман и Матиас Менгел - учените, които смятат, че могат да спрат топенето на Антарктида

Австралийски учени са убедени, че могат да спрат топенето на Антарктида

Една от най-алтернативните идеи, които сме чували

Макар че идеята им е доста алтернативна, може би именно такива нестандартни методи са нужни за справянето с аномалии, като тези, които отчитат в Алерт.