Полицията в Лос Анджелис в понеделник арестува местен художник, заподозрян в провокация на връх Нова година, когато буквите на известния холивудски знак "Hollywооd"/Холивуд/ бяха деформирани, за да се четат като Hollyweed, което е игра на думи и буквално се чете holly и weed, което означава божествена марихуана.

Захари Кол Фернандес на 30 г., е обвиненен, след като доброволно се предаде на властите заедно с адвоката си. Той е освободен под гаранция и ще се яви в съда на 15 февруари, заяви говорител на полицията.

Снимка 272311

Фернандес, който е уличен артист - известен с псевдонима "ръцетe на Исус" каза, че се е вдъхновил да промени знака заради друг подобен инцидент през 1976 г., дело на студент по изкуство, на име Даниел Файнгууд.

Захари Фернандес и партньорът му, провели проучване на знака, за да определят какъв е мащабът на структурата и колко голям да е брезента, разположен върху над 45-метровите букви "О", за да ги превърнат в "Е", твърди онлайн списанието Vice.

Целта на акцията е да се предизвика обществен разговор за канабиса, след като гласоподавателите в Калифорния, одобриха мярката за легализиране на марихуаната през ноември.

Но докато много хора приеха с хумор дръзкия подвиг, един общински съветник от Лос Анджелис - Дейвид Ру, заяви, че ще настоява Фернандес да понесе най-тежкото наказание.

Снимка 272312

"Знакът Холивуд е претърпял много опити за реконструкция през годините от хора, които търсят известност или търговска печалба, каза той в изявление.

Шеги от този род отнемат от времето и ресурса на институциите, които се занимават с нашата охрана и безопасност, както време за разследване на шегата, така и време за реагиране и предотвратяване на нарастналите опити на имитатори, които тези инциденти генерират."

Полицията съобщи, че Фернандес е обвинен в престъпление, отговарящо на нахлуване в частна собственост, а не вандализъм, тъй като знака не е повреден.

Вероятно една от най-известните забележителности в света е издигната през 1923 г. като "Hollywoodland", за да рекламира развитието на местен комплекс недвижими имоти.

Тя преминава през редица трансформации през годините, включително през 1987 г., когато други неизвестни шегаджии променят знака на "Holywood"/свещенна гора/ за да отбележат посещението на папа Йоан Павел II.