С наближаващите празници много от нас решават да подарят или да украсят дома си с голяма ароматна свещ - просто, защото са доста успокоителни и някак допринасят към зимния уют у дома.

Оказва се обаче, че тези свещи са доста опасни за здравето ни, колкото и да ни е тъжно да го приемем. 

Снимка 391638

Източник: iStock

Парафинът, от който ароматните свещи обикновено се прави, е един от последните отпадъчни продукти при преработката на петрол, който се вади от сместа, чак след като е усвоен асфалта. 

При горене парафинът изпуска толуол и бензол, които са добре известни канцерогени.

Това са същите химикали, които се отделят при горенето на нафта и които увреждат мозъка, дробовете и централната ни нервна система. 

Това автоматично означава, че трябва да изхвърлим всички парафинови свещи у дома, но ситуацията с ароматните е още по-сериозна.

Снимка 391637

Източник: iStock

Освен парафинът, ароматите у тях също са направени от до 90% петролни отпадъци. Ароматът на ванилия или джинджър се преобразува в бензил ацетат, толуол, ацетон, фенол и други опасни вещества.

Проучване на университета в Мериленд, САЩ, сочи, че подобни ароматни свещи могат да причинят астма, хормонални дизбаланси, хронични белодробни проблеми и алергични реакции. 

Ако все пак държим Коледа да не минава без свещи, най-добре е да си купим восъчни или такива, които са направени от растителни материали. При тях няма вредни емисии, а соевите свещи горят до 50% по-дълго от парафиновите.