Зимата е красива, когато има сняг или сме сред природата, но това не я прави по-лесна за преживяване. Междувременно, студът сякаш изпива влагата от нашата кожа и тя става суха, напукана и дори разранена. Но на какво се дължи това?

Кожата е естествената защита на тялото срещу враждебните фактори на околната среда - тя ни пази от опасни бактерии и паразити, участва в регулацията на телесната температура, осигурява механична защита и ни пази от това да "изсъхнем".

Снимка 394033

Източник: iStock

Когато температурата е ниска, въздухът е по-сух, тъй като в студения се задържа по-малко вода. Поради стремежа на всичко да бъде в равновесие, студеният въздух "изсмуква" влагата от кожата ни, а леденият вятър отнема и слоя от естествени вещества, които я омазняват и имат за цел да попречат на дехидратирането. Всичко това прави кожата ни много уязвима - тя се напуква и се появяват малки цепнатини. А те, уви, понякога не са чак толкова малки и дори видимо кървят.

В домовете ни положението може да бъде още по-лошо, защото с навлизането си в затоплената атмосфера на дома, студеният сух въздух се загрява, а с това се повишава способността му да задържа вода в себе си. Това води до допълнително изсушаване на кожата, защото тя се стреми да уравновеси влагата в себе си с тази на околната среда.