Съществуват много научни изследвания, които доказват ползотворните ефекти върху здравето от времето, прекарано сред природата. Игрите навън, на дневна светлина, предпазват децата от увреждане на зрението. Дори само разходката в парка или по улица с дървета, бързо намалява нивата на стрес и оправя настроението.

Не са необходими дълги преходи в планината, скъпа екипировка или много време, за да усетим благотворното влияние на природата.

Снимка 382925

Източник: iStock

Сега, десет хирургични отделения на Шетландските острови, Шотландия, са възприели практиката да предписват на пациентите си природа. Те са разработили специален календар, който дава оригинални и лесни за изпълнение идеи за това как да прекарват повече време навън.

Календарът е обвързан със спецификите на островите, но може да бъде използван от всеки, стига "наблюдаването на мигриращите китове" да бъде заменено с друго занимание, което нашите природни дадености позволяват.

Снимка 382926

Източник: iStock

Някои от предписанията за октомври включват да се насладим на красив облак, да напишем някоя своя тревога върху камък и да го хвърлим в реката, да излезем сред природата и да подушим всичко или просто да помогнем на някой съсед да извади картофите. Ако нямате такъв съсед, може просто да отидем в парка и да се опитаме да открием 10 различни вида гъби.

Лекарите са убедени, че спазването на тези препоръки ще подобри психичното и емоционално здраве на техните пациенти, ще доведе до понижаване на кръвното налягане и ще понижи риска от сърдечно-съдови заболявания и инсулт.