Оцетът е една от най-често използваните добавки към салати и ястия. Киселият му вкус е предизвикателство за рецепторите ни. Смята се, че ябълковият е по-полезната алтернатива от винения. Но какви точно предимства за здравето има ферментиралият плодов сок?

Цялостно почистване на дома само с оцет

Цялостно почистване на дома само с оцет

Алтернатива на вредните препарати

Оцетът подпомага контролирането на нивата на кръвна захар, както и намалява нивата на триглицеридите (вид мазнини). Когато тяхното ниво е повишено, това води до риск от сърдечно-съдови заболявания. При експерименти с плъхове е доказано, че редовната консумация на оцет редуцира холестерола по стените на кръвоносните съдове.

Смята се, че киселата течност подпомага отслабването. Но, по-скоро, истината е, че подпомага храносмилането - благодарение на ензимите, които съдържа.

Оцетът съдържа антиоксиданти, които предпазват клетките в организма от оксидативен стрес. Тяхната концентрация се различава в зависимост от вида оцет. Заради това негово свойство се счита, че подпомага превенцията на ракови заболявания.

Снимка 349263

Източник: iStock

Оцетът може да бъде от полза и ако страдаме от киселини и стомашен рефлукс. Той регулира киселинността в стомаха. По този начин подпомага и усвояването на повече хранителни вещества от ястията, които консумираме, пише Self Hacked.