Празниците отминаха, но почивката и преяждането със сигурност са си казали думата. Ето защо едно от най-важните, но и трудни начинания след празничния маратон, е как да се върнем във форма.

Електронният портал Yahoo е събрал няколко от най-важните неща, за които трябва да следим, за да си върнем спортната форма.

Натоварване

След като няколко дни сме се отдавали на почивка и похапване, тялото ни е отвикнало от физическото натоварване и е истинско предизвикателство да се върнем там, където сме били. За тази цел трябва постепенно да увеличим интензитета на натоварване.

Честота

Снимка 331640

Източник: iStock

През първите една-две седмици е добре да се опитваме да спортуваме три или четири пъти седмично. Като трябва да наблягаме на разтягане, кардио, разходка, тичане. 

Ако не сме прекалили с хапването и пийването по празниците и се чувстваме в добра форма, трябва да се уверим дали организмът ни е снабден с всички витамини и минерали, които спомагат за добрата тренировка. Такива са например витамин D и рибните мастни киселини - омега 3, омега 6 и омега 9.

Ползите от омега 3 мастните киселини

Ползите от омега 3 мастните киселини

И как е най-добре да си ги набавяме

Магнезият е много важен, за да избегнем схващания и мускулни травми по време на тренировката. Добър и лесен негов източник е изворната вода. 

На последно място, но не и по значение, идва и мотивацията. Тя е важна, за да се върнем отново във формата, в която сме били или да изградим такава.