Е, добре, пак не изпълнихме обещанието си за разумно излагане на слънцето и отново си устроихме едно щедро пържене, от което сега ще си търпим последствията. Зачервяване, сърбеж, болка, белене. А искахме просто малко тен...

Ако крайният резултат от слънчевите бани е далеч от търсения, то значи е време за спешни действия. Достатъчно вреда сме нанесли на кожата си, така че й дължим поне да се опитаме да поправим стореното. Ако не за друго, за да можем да се наспим една вечер както си трябва.

Как слънцезащитният крем предпазва кожата

Как слънцезащитният крем предпазва кожата

Ефирна бронежилетка

Кисело мляко

Все пак сме българи, нали?! А чужденците тепърва се открехват, че наричаният от тях млечен продукт йогурт помага при слънчеви изгаряния. Е, ние добре си знаем - който много е седял на слънце, вечерта с кофичката кисело мляко.

Е да, то става и за таратор, но облекчението, когато го нанесем върху кожата, ще е по-голямо.

Прясно мляко

Нанася се с кърпа върху кожата и създава филм, който успокоява раздразненията. Важно е млякото да е хладно, но не и студено.

Снимка 351008

Източник: iStock

Алое вера

Едно от онези мултифункционални растения. Няма как да отречем, че желето от вътрешността на листата му действа изцяло положително на кожата. Действа благоприятно и след събиране на тен без мярка.

Нанасяйки гел от алое върху тялото, не просто успокояваме раздразнението, но и хидратираме в дълбочина, което е много важно при изгаряне, за да не се обелим. На пазара има различни продукти с алое, но е най-добре да го използваме в чист вид или комбинирано с краставица.

Лавандула

Етеричното масло от това растение също е много ефикасно при слънчево изгаряне. То успокоява кожата и предотвратява беленето. Можем да си приготвим и спрей, който е по-лесен за нанасяне върху тялото, като добавим и дестилирана вода.

Чай

Торбичките от употребения чай можем да използваме за облекчаване на болката, сърбежите и зачервяванията по малки участъци от кожата. А отварата от няколко пакетчета черен чай, който е богат на танин, можем да нанесем върху цялото тяло с помощта на кърпа.

Снимка 231390

Пантенол

Спреят с пантенол е много подходящ за кожни изгаряния, както и за други повърхностни наранявания. Успокоява зачервената и сърбяща кожа и хидратира в дълбочина.

Пяна за бръснене

Но с ментол. Можем спокойно да я нанесем да целия гръб например и да оставим да подейства половин - един час, след което изплакваме, пише Pinterest.

Дрехите, които ни предпазват от слънцето

Дрехите, които ни предпазват от слънцето

И то по-добре от лосионите

Хидратация

Не само външна, но и вътрешна. Когато сме прекалили със слънцето, трябва да си набавяме повече вода на ден, за да помогнем на кожата да се регенерира.