Въпреки че слънцето това лято много-много не се показва, UV лъчите се прокрадват и през облаците. Да, може да не хванем желания загар с това лондонско време, но не значи и да пропуснем слънцезащитата за нашата кожа.

Свикнали сме да я визуализираме като различни лосиони, кремове и спрейове, които нанасяме на лицето и тялото си. Ако пропускаме употребата им в ежедневието, всеки ден увеличаваме по малко риска от развитието на меланоми. 

Снимка 371232

Източник: iStock

Дори да се облечем от главата до петите, това не значи, че сме защитени от слънцето. В зависимост от материята, в дрехите има микроскопични дупчици, през които UV лъчите преминават и достигат до кожата. 

Естествените материи са по-добра бариера за вредните лъчи от изкуствените. А най-добрият вариант е за топлите месеци да изберем дрехи, които са с UPF защита.

Снимка 371233

Източник: iStock

Какво е UPF

Ultraviolet Protection Factor. Това е еквивалентът на SPF фактора, когато говорим за дрехи. Но UPF факторът измерва защитата не само от UVB лъчите (както при слънцезащитните кремове), а и от UVA.

Така блуза с UPF 50 пропуска едва 1/50 от слънчевата радиация или около 2%. Това е най-високият възможен фактор с 10 пъти по-добра защита от обикновена памучна тениска, която пропуска цели 95% от лъчите до кожата ни.

Освен това, докато при продуктите с SPF си има определено време на действие (SPF 15 - 150 минути), при дрехите с UPF защитата е постоянна.

Снимка 371235

Източник: Facebook / INK in WATER

Именно затова Фондацията за рак на кожата определя дрехите със слънцезащита като най-добрия начин да се предпазим от вредното влияние на слънцето, пише Business Insider.

Предложения

Вече има много марки, които предлагат дрехи и аксесоари с UPF 50. Първата е Coolibar, а друга актуална в момента, която предлага доставка и до България - L.L.Bean.

Марката Athleta пък има предложения за активно спортуващите на открито, които не липсват и в колекциите на The North FaceLilly Pulitzer ни изкушава с цветни и женствени летни дрехи, които едновременно ни зареждат с настроение и ни защитават.

Дрехи против остаряване

Дрехи против остаряване

Текстил с колаген

Можем да намерим и бански костюми със слънцезащита (като тези на Lands' End), като най-добрият вариант е моделите да са цели, за да има някакъв смисъл да дадем толкова пари за тях. Вероятно това е единственият недостатък на дрехите и аксесоарите с UPF - високата им цена.