Жегата е била проблем още преди да започнем да се тюхкаме за слънцезащитни фактори и запарващи материи.

В отсъствието на климатици и вентилатори, предците ни са разчитали на природата и на физически практики, за да се охлаждат в горещините.

Сезона на дините

Снимка 366855

Източник: iStock

Динята е била сред основните храни за хората през летата в миналото. Смята се, че това е един от най-охлаждащите плодове, който неслучайно расте през лятото. За още повече свежест предците ни са хапвали диня редом с листа от мента и розмарин, накиснати в зехтин. Звучи странно, но работи.

Дишане с език

Снимка 366854

Източник: iStock

Кучетата се охлаждат, дишайки с отворена уста и изплезен език. Древна йогийска практика повелява, че дишането с прегънат в овална лодка език има подобен ефект и върху хората.

За да изпълним упражнението правилно, трябва да сме седнали с изправен гръб, да вдишваме през отвора, създаден от езика ни, и да издишваме през носа. Само след 2 минути трябва да усетим осезаемо охлаждане, започващо от главата и слизащо надолу към торса.

Алое вера

Снимка 328397

Източник: iStock

Някои хранителни и козметични експерти твърдят, че алоето има свойството да охлажда тялото както отвътре, така и отвън. Външната употреба се осъществява чрез натъркване на разрязани листа алое директно върху кожата, което я освежава и овлажнява, придавайки ни усещане за хлад.

Бирата и мохитото не са вариант 

Снимка 332305

Източник: iStock

Съжаляваме да го кажем, но бирата и мохитото всъщност не са най-добрите начини да се охладим през лятото. Всички видове алкохол, захар и стимуланти (кафе, енергийни напитки) действат загряващо за вътрешните органи и покачват цялостната ни температура.