National Geographic България представя в образи и текст хилядолетната история на една от най-мистериозните култури на древния свят.

В пециалното издание на списанието ще прочетете подробности за легендарния календар на Маите, който свършва на. 21.12.2012 г.

Инженерите на маите проектират огромни пирамиди, облицовани с камък, без да си помагат с железни сечива или колела. Мислителите им стигат до концепцията за нула и използват позиционна бройна система.

Кръвожадни воини, блестящи астрономи и даровити художници, маите изграждат  сложна цивилизация сред негостоприемните джунгли на Централна Америка, където до ден днешен живеят техните потомци.

Тази изгубена цивилизация продължава да очарова хората, а последните десетилетия донесоха нови прозрения относно нейната култура. Маите създават сложен и изключително точен календар - т.нар. „Дълго броене", което започва с 3114 г. пр.Хр. и според някои тълкувания ще завърши през 2012 г.

Те обаче не били миролюбиви астрономи, за каквито ги смятат първите изследователи. Според Ан Уилямс, която е старши автор на NG и участва в работата по новото специално издание „Загадките на маите", тяхната „великолепна класическа цивилизация рухва сред насилие и разрушения".

Изданието с обем 112 страници отразява 2000 години история и проследява възхода и падението на този древен народ от ранния земеделски период до следкласическия разцвет на градове като Чичен Ица.

„Загадките на маите" включва още карта Светът на маите, много илюстрации, както и снимки на фотографите Стивън Алварес,  Саймън Норфолк, Уилям Сатурно и др., подредени в разделите Въведение, Предкласически период, Класически период, Следкласически период и Днешните маи.

Ще видим и снимки на легендарния фотограф на NG - Кенет Гарет, който беше в България специално за стартирането на българското издание на списанието. Специалното издание на National Geographic България „Загадките на маите" ще бъде на пазара на 14 ноември.