Тайланд е една от страните, които някак успяха да запазят нивата на заразяване с COVID-19 сравнително ниски. До момента са установени малко над 28 000 случаи на заразени при население от близо 70 милиона.

Строгите мерки, наложени от страната обаче, доведоха до огромен спад в туристическия поток, който през 2019 г. наброяваше около 40 милиона посетители.

Към момента Тайланд изисква от всички пристигащи туристи да прекарат 14 дни в карантина, но тези правила най-вероятно ще бъдат олекотени още през идното лято, пише Reuters.

Снимка 524684

Източник: iStock

От следващия месец Пукет, Патая, Ко Самуи, Чианг Май и Краби ще започнат да приемат само туристи, които са били ваксинирани срещу COVID-19, като на тях ще им се налага да прекарат само седем дни в карантина.

Планът е от юли карантината в Пукет да отпадне напълно, но само за онези, които могат да представят свидетелство за ваксинация.

Дотогава Тайланд цели да имунизира поне 70% от населението на популярната туристическа дестинация, което изглежда е и едно от условията за вдигането на изискването за задължителна карантина.

Снимка 524685

Източник: iStock

До края на годината се очаква рестрикциите да отпаднат и в другите изброени вече дестинации, съобщава Reuters.

Ко Кай - едно райско местенце в Тайланд

Едно райско местенце, което си струва да посетим

Пилешкият остров в Тайланд

Въпреки това очакванията са, че през 2021 г. на почивка в Тайланд ще отидат едва около три милиона души. А това е с над 10 пъти по-малко от броя им в годината преди пандемията.