В началото на миналата година в САЩ бе прокарано предложение за въвеждане на проверки на профилите в социалните мрежи на кандидатите за виза. Ето, година по-късно, предложението вече е закон, съобщи BBC.

При кандидатстването за виза потенциалните посетители на САЩ ще трябва да приложат детайли за профилите си в различните социални платформи, които ползват, както и история на имейл адресите си и телефонните си номера през последните пет години.

Новата наредба не засяга дипломатическите посещения, но обхваща почти всички други причини за влизане в страната, включително туристическите и студентските визи.

До момента САЩ прилагаше подобна практика само за хора, идващи от държави, където се смята, че има терористични организации.

Искате виза за САЩ? Дайте си Facebook профила

Искате виза за САЩ? Дайте си Facebook профила

"Социалният" свят, в който живеем

Според данни на BBC, всеки, който представи грешна информация за социалните си профили, ще бъде изправен пред "сериозни имиграционни последици".

Няколко групи за защита на човешките права вече изразиха недоволството си от новите мерки, като подчертаха, че няма никакви доказателства за това, че "подобна практика е ефективна или справедлива".