Три трудни експедиции планира Филип Лхамсурен за лятото на 2017 година. Той се спусна с кану по речната ни граница от мястото, в което река Тимок се влива в Дунав, и съвсем сам преодоля 490 км воден път за осем дни.

Снимка 309845

Миг от водното пътешествие на Лхамсурен

Преди това, в средата на юли, пътешественикът прекоси с колело пустинята Гоби в Монголия. "Термометърът закова 43 градуса, а в 50-километровите долини насрещният вятър ме блъскаше с 25 м/сек. На места ситният пясък поглъщаше жадно колелата ми", споделя преживяното той.

Снимка 309843

Някъде в пустинята Гоби

И макар само тези две постижения, направени в рамките на три месеца, да са завиден резултат за мнозина, за Филип Лхамсурен те са малка част от неговата подготовка за прекосяването на Амазонската джунгла, което му предстои от април през следващата година.

Снимка 309842

Гоби, където всичко е пясък

Идеята му е да прекоси пеш, с кану и с колело огромната територия на Амазония. За целта той си е създал собствен маршрут, който да го преведе из най-интересните, непознати и неизследвани места на последното девствено място на планетата.

Условието за Филип Лхамсурен е едно - безмоторно придвижване, изцяло със собствени сили и умения. Ще му предстоят повече от шест месеца оцеляване в некартографирана териория, в която ще се среща с индиански племена от защитени резервати и изобилие от диви животни под и над водата.

Снимка 309844

Филип Лхамсурен

И за да е сигурен, че е направил всичко, което е нужно, за да се подготви за това изпитание, приключенецът тренира навсякъде, където може.

Той ще стартира в края на август и скороходното преминаване на Ком - Емине, в което за първи път ще се включи малък логистичен екип и група от желаещи да споделят тренировката му в отделни, по-леки етапи на маршрута. Очаква се Филип Лхамсурен да пристигне на нос Емине на 8 септември.

Кой е Филип Лхамсурен

Той е наполовина монгол, наполовина българин, внук на на министър-председателя Номтайшир Лхамсурен и Намсрайджав - първата жена лекар в Монголия, син на талантливата художничка и преподавател по изкуства Ганханд Лхамсурен. И тримата са починали. У нас Филип Лхамсурен стана популярен с участието си в "Сървайвър". Читателите го опознаха и покрай книгите му "Душана на човека" и "Забравените пътиша от Родопите до Памир". А пътешествениците следят пътя му, свързан с изследване и покоряване на нови, различни, любопитни дестинации.

Филип Лхамсурен поема към Амазония

Филип Лхамсурен поема към Амазония

Това е новата мисия на пътешественика

сн.: Мария Дамянова