Санторини (или още Санторин, Тера, Тира) представлява малка група вулканични острови в Егейско море, част от т.нар. Цикладски острови. Те са известна световна дестинация - считана за един от най-хубавите курорти по цялото Средиземноморие.

Легендите говорят, че той е част от потопената Атлантида, с чието изчезване е погинала цялата критско минойска цивилизация.

Първоначално бреговата му линия е била окръжност, получена в резултат на вулканични изригвания. През 1400 години пр.н.е. вулканът експлодирал с такава мощ, че централната част на Санторини литнала във въздуха. На нейно място се образувал огромен кратер, наречен калдера, който се запълнил с морска вода. Следи от експлозия са открити в Египет и по цялото източно крайбрежие на Средиземно море.

Като курорт започва да се развива от 1960-1970 г., като в него се преплитат типичния за Цикладите стил (бели стъпаловидно разположени къщи с множеството калдъръмени улички между тях) и модерния лукс.

Главният град в Санторини е Фира (или Тира). Основните начини на придвижване в него и досега са магарета, лифт и мотоциклети. Най-широките плажове пък са на островите Камари и Периса.

До курорта, разположен в сърцето на Гръцките острови, се стига с ферибот от Атина.

Туристически интерес представляват разкопките на древния град в местността Акротири. Там може да видите рисунки, амфори и най-различни предмети, които са се запазили под камъните и пепелта след последното изригване преди около 3000 години.

Тези, които вече са посетили мистичния остров, са единодушни, че множеството забележителности, древните градове, плажовете с блестящ черен пясък и страховития вулкан напомнящ за легендите за Атлантида го превръщат в уникално и незабравимо райско място.

Санторини е известен и с това, че там се наблюдава най-красивият залез на планетата, което си е още един плюс за роматиците.