Папагалът монах е типичен за Южна Америка, като Аржентина се счита за държавата с най-голям брой такива птици.

Този вид обаче е и един от най-популярните в Испания, където в продължение на много години е бил внасян от Южна Америка, за да бъде отглеждан в домашни условия.

Тенденцията обаче рязко секва преди осем години, когато местните власти решават да забранят отглеждането му.

Снимка 446650

Източник: iStock

Дали това е накарало собствениците на птиците да пуснат любимците си на свобода насред града - не знаем, но е факт, че към момента папагалът монах се счита за истинска напаст в испанската столица Мадрид.

През 2005 г. на територията на града е имало около 1700 представители на вида, но днес те са вече над 12 000 и това очевидно представлява сериозен проблем за хората там.

Основните оплаквания са, че папагалите цапат и вдигат шум, и разрушават храсти и дървета, за да си правят гнезда, някои от които могат да тежат до 200 килограма.

Мадридчани се опасяват и от заразите, които папагалите разпространяват, но няма данни за точна бройка на хора, заразени от тях.

Снимка 446649

Източник: iStock

В отговор на растящия брой зеленикави птици, властите в Мадрид са решили да предприемат масово "хуманно избиване", съобщава The Guardian, подобно на избиването на игуани, което предприеха във Флорида, САЩ, по-рано тази година.

Защо във Флорида насърчават избиването на игуани

Защо във Флорида насърчават избиването на игуани

Какъв е проблемът на южния щат с влечугите

Не става ясно как точно ще протече чистката, но един от методите ще е стерилизация на яйца, за която дейност е ангажирана местна компания на име Birdlife.

Иронията в името на организацията и предприетата от нея дейност е приятно хумористична, но папагалите едва ли ще я оценят.