Чисто географски Сан Франциско, Калифорния се намира на Западното крайбрежие на САЩ, на запад има излаз на Тихия океан, на север и изток граничи със Санфранциския залив, а на юг с окръг Сан Матео. Това е град с доста интересен и разнообразен терен - централна част с 42 хълма, по които се спускат и изкачват стръмни улици. В него много рядко вали дъжд или сняг. Средната температура през лятото е 19, а през зимата към 5°C, а океанската вода почти през цялата година си е студена - около 10°C

Фриско е един от първите 14 световни (глобални) града според Група и мрежа за изследване на глобализацията и глобалните градове, защото е част от по-големия Метрополис - Района на залива Сан Франциско. Четвърти по големина град в щата в него живеят приблизително 750 000 души, което го прави четиринайсети по население и втори най-гъсто населен в след Ню Йорк. Иначе населението на целия Метрополис е близо 6,7 млн., което му отрежда пето място в Щатите.

Сан Франциско е една от десетте най-посещавани туристически дестинации в САЩ и една от топ петдесет в света. Това може би се дължи на няколко факта:

В него са централите на световно известни фирми като: Visa (една от най-големите компании за кредитни карти в света), Levi Strauss (едноименната марка дънки), Lucasfilm (филмова компания, основана от Джордж Лукас), GAP (най-големият специализиран търговец на дребно в САЩ), Charles Schwab (най-големият финансов брокер в света) и много други.

Всеки квартал в града сам по себе си е уникален. Етническите са: италианския Норт Бийч, Китайския квартал, японския Уестерн Адишън, латиноамериканския Мишън, руския Ричмънд и виетнамския Тендерлойн. Гей кварталът се казва Кастро, а тузарските са: Телеграф Хил, Марина, Нои Вали, Президио, Пасифик Хайтс и други. Хейт-Ашбъри пък е бил известен като център на хипи движението през 60-те. Финансовият район и Даунтаун изграждат деловата част на града. Има и квартали острови, като например остров Йерба Буена.

Това било старото име на града, така се казва един широко разпространен храст в него, дадено му от испанските заселници през XVIII в. Когато градът е превзет от американците през 1846 г. по време на войната между Мексико и САЩ, е преименуван на Сан Франциско. Оттогава до днес той е смесица от американска, латиноамерикано-испанска, европейска и азиатски култури.

Фриско е светъл и бял, което много силно напомня на някой средиземноморски или близкоизточен град. Зеленото също е доста срещан цвят заради многото паркове. Най-големият от тях Голдън Гейт бие по размери и Сентръл парк в Ню Йорк. Други големи паркове са Президио, Буена Виста (най-старият), Аламо Скуеър и Йерба Буена Гардънс.

По-известните забележителности на Сан Франциско са: Алкатрас (от испански - пеликан. Островът - бивш затвор, където е лежал Ал Капоне, сега е музей), Двореца на легиона на честта (музей за изящно изкуство по подобие на този в Париж), Мостът Голдън Гейт и Норт Бийч (северният плаж с многобройни италиански заведения).

Друг символ на града е пирамидата Трансамерика (най-високата сграда в него). За забележителност се счита и Хейт-Ашбъри (хипи квартала), Чайнатаун - около 30% от населението на Сан Франциско е от китайски произход, Зоопарка Сан Франциско, Голдън Гейт парк, Мостът Сан Франциско-Оукланд, Санфранциска ботаническа градина и др.

От 2004 г. в Сан Франциско се провежда Парадът на любовта - едно от най-големите музикални събития за електронна музика в света, наследило закрития парад в Берлин. Велики групи като Journey (1973), Dead Kennedys (1978) и Faith No More (1982) са основани в него. Там са заснети и филми като: „Интервю с вампир", „Първичен инстинкт", „Сватбеният агент", „Систър акт", „Скалата", „Стар Трек IV: Пътуване към дома", „Дарма и Грег" и др.

Градът пази и спомена за едно от най-разрушителните природни бедствия в историята на САЩ - земетресението от 1906 г. Тогава на 18 април в 5.12 ч. сутринта трус с магнитут оценяван сега на 7,8 по Рихтер (тази скала е въведена чак през 1958) буквално го разрушава. От него били описани само 567 смъртни случая, но се счита, че в земетресението и от последвалият го голям пожар, траял няколко дни след това, умират повече от 3 000 жители. Факт е, че тези две бедствия разрушават над 80% от града.

Понастоящем в района, предимно в Силиконовата Долина и Източния Залив живеят около 10 000 българи. Повечето от тях са компютърни специалисти, но е голям и броят на работещите във финансовата сфера, маркетинга и услугите. Има и такива със собствен бизнес. Тази българска общност е една от най-сплотените в цяла Америка. Любопитен факт е, че архитектът на централната част на Сан Франциско е българин - Иван Цветин.