Преди няколко месеца правителството на Индонезия обяви, че планира да измести административната си столица далеч от Джакарта. Градът потъва с 10-20 сантиметра всяка година, като по този начин застрашава живота на над 10 милиона жители.

Индонезия, Джакарта и защо страната планира да премести столицата си

Защо Индонезия мести столицата си

Проектът ще струва 33 милиарда долара

Вчера азиатската държава разкри, че новият административен център ще се намира на остров Борнео, чиято територия е разделена между Малайзия, Индонезия и Бруней, предаде The Guardian.

Индонезийската част на Борнео, носеща името Калимантан, е слабо населена, но пък е удобно разположена в сърцето на индонезийския архипелаг.

Снимка 440144

Източник: iStock

Преместването на столицата ще струва на държавата около 34 милиарда долара, като за изграждането на новия административен център ще е нужно да бъдат разчистени площи от над 400 000 декара.

Според природозащитниците обаче подобен проект може сериозно да застраши девствената околна среда на острова, където виреят дълбоки джунгли и се срещат някои застрашени и редки видове животни.

Борнео е едно от малкото места в света, където могат да бъдат забелязани орангутани в естествения им хабитат.

Снимка 440145

Източник: iStock

Островът е едно от двете места на планетата ни, където тигри, носорози, орангутани и слонове живеят заедно.

Очаква се Индонезия да започне да измества до 1.5 милиона държавни служители към новата локация през 2024 г., но във времето дотогава ще бъде интересно да следим как и доколко новият център ще наруши природния баланс на Борнео.