Земята не само е кръгла и се върти, но се и клати. Това откритие е направил съвсем случайно физикът Бойко Илиев, ровейки се из земетресенията в интернет. Освен, че е открил, че Земята се клати, той е установил и че това е причината за всички земетресения в света, пише news.bg.

Доказателство за това мое твърдение е, че Земята се клати денонощно на всеки 1 час 24 минути и 23 секунди, а не както се твърди през 26 хиляди години, заяви Илиев на пресконференция в София.

Той поясни, че изчисленията му са направени чрез формула от учебниците по физика за 9 клас - Формула за периода на трептене на механично махало. За да сравни това теоретично число с практичното, той събрал всички земетресения, станали в един ден и изчислил средното число - 1 час 24 минути и 38 секунди, което показва, че разликата между двете числа е само 15 секунди.

Теоретичният и измереният период се различават само с 15 секунди. Изследванията показват, че има причинно-следствена връзка между клатенето на Земята и трусовете, поясни Бойко Илиев.

Той обаче отказа да разкрие подробности около откритието си, как точно е стигнал до тези заключения, но изрази готовност да разсее всякакви съмнения на специалистите, ако проявят интерес: „Нека се съмняват, аз имам факти. Да, Земята се върти и аз в момента не съм пиян."

Илиев не може да направи и точна прогноза кога ще бъде следващото земетресение, но цитира свой колега от Индия, според чиито изчисления през следващите две седмици земетресения с магнитуд от 6-7 по скалата на Рихтер ще ударят Турция и Южна Гърция.

Физикът не мисли, че някой ще се опита да му открадне откритието, въпреки че на този етап няма средства, с които да си осигури съответното удостоверение за него.

Той коментира, че на този етап в България не може да се регистрира неговото откритие, тъй като когато им изпратил запитване, те му върнали отговор, свързан с изобретение. За да стигне до своето заключение физикът е изследвал около 1 милион земетресения за последните 20 години.

Тяхната сила е била с магнитуд от 3 до 10 по Рихтер. По думите му, това клатене на Земята „оказва влияние върху тектоничните плочи, изригването на вулканите, в океаните може би нещо се случва."