Uber, която от години всички свързваме с предоставянето на алтернативна таксиметрова услуга, използваща обикновени шофьори и техните лични автомобили, е на път да поеме в нова посока. От компанията планират да започнат офанзива с предлагането на електрически велосипеди и тротинетки под наем.

Колелото без верига на CeramicSpeed

Велосипед без верига

Напук на тенденцията за модели с електрическо зареждане

Изпълнителният директор Дара Косроушахи обяви пред журналисти, че Uber е подготвена за потенциални краткосрочни загуби, които ще бъдат продиктувани от изместването на фокуса от автомобили към персонални превозни средства.

Защо мъжете трябва да карат колело

Защо мъжете трябва да карат колело

Не че жените не трябва

Идеята зад смелия план се крие в огромния брой автомобили в модерните мегаполиси, които правят придвижването с кола доста неефективно. От друга страна, ако хората бъдат стимулирани да използват електрически велосипеди, тротинетки и скутери за къси дестинации, това автоматично би намалило броя на автомобилите и съответно на замърсяването в градските части.

Снимка 375232

Източник: iStock

Всичко това обяснява защо през последната година Uber инвестира в придобиването на няколко велосипедни компании, както и в производителя на електрически тротинетки Lime. Eдна от компаниите, които станаха собственост на Uber - Jump - вече предлага електрически велосипеди в осем американски града, в това число и Ню Йорк.

Uber Air - летящото такси на Uber

Uber показа летящото си такси

Бъдещето на градския транспорт

Решението на компанията да поеме в нова посока се случва на фона на регистрирания скок в загубите до 4.5 милиарда долара през 2017 г.