Много хора смятат, че автономните коли ще бъдат неизменна част от бъдещето. Вероятно са прави, но на този етап сме далеч от това да се доверим на кола, която се управлява сама.

Автономните коли са бъдещите публични домове

Бъдещето на публичните домове

И какво общо имат автономните автомобили

Причините са много, а сред тях попадат и инцидентите с подобни автомобили, които вече са факт. Има и още нещо, което ни кара да не се им се доверяваме.

Според изследователи от Института по технологии в Джорджия, сензорите и камерите, които тези автомобили използват, за да се управляват сами, изпитват затруднения с това да разпознават хора с по-тъмен цвят на кожата. 

Снимка 410818

Източник: iStock

До това заключение се е стигнало след като е направен тест със системите за разпознаване на обекти в автомобилите. Той е включвал изображения на пешеходци, които са били разделени на две групи по скалата на Фицпатрик. Едната група е била със светла кожа, а другата - с тъмна. 

Hyundai, автономните коли и поглед в бъдещето

Колата, която ще паркираме в хола

Hyundai с невероятни идеи за автономни автомобили

Резултатите показали, че автономните коли са се справили с 5% по-зле при тестовете с втората група. Неубедителните резултати се потвърдили, дори след като е променено времето от деня, в което се извършват тестовете, пише The Independent.