Електрическите технологии се развиват с доста бързи темпове, което позволи на инженерите да направят малки и ефективни електрически двигатели. Те, от своя страна, могат да бъдат монтирани на практика на всичко с колела - появиха се електрически коли, електрически мотоциклети, електрически мотопеди, електрически велосипеди, както и електрически скутери или както са по-известни у нас "тротинетки".

Сещате се - онези простички превозни средства с високо кормило и платформа за стъпване, към която са прикрепени две малки колела. Веднъж отгоре, и сме готови за покоряване на всяка градска част, независимо колко отдалечена е тя.

Но не всичко е толкова перфектно, колкото звучи, защото за целта се нуждаем от гладки алеи, благосклонността на природата и останалите участници в движението. Но пък използването на електрическа тротинетка носи със себе си няколко безспорни преимущества.

Затова, преди някой да започне да се смее на возещите се прави добре облечени градски хора с веещ се перчем, ето и нашите пет причини да си купим електрическа тротинетка.

Пести време

Горчивата истина е, че мнозинството от хора се возят сами в колите си, което създава огромен проблем с липсващото пространство. Принципът е много прост - колкото по-малко е транспортното средство, толкова повече хора могат да се съберат на едно място.

В тази връзка, тротинетката е лидер в пестенето на място. С нея придвижването е лесно и бързо, по-малка е от велосипед, но може да се ползва по велоалеите, но и в паркове, градинки, тротоари и други.

Снимка 378311

Източник: iStock

За разлика от колелата, електрическите скутери не се боят от наклони, а това означава, че ризата ни няма да има съмнителни петна от пот, когато стигнем в офиса.

Портативност

Хубавото на скутерите е, че с тях лесно ще се качим в автобус, влак или метро, което отваря един съвсем нов свят. Нека си представим, че разстоянието от офиса до дома е много голямо и неподходящо за изминаване с тротинетка, но ползваме същата за отиване до метростанцията, както и впоследствие от крайната спирка до офиса. И това е възможно, защото возилото ни влиза лесно в асансьор, а складирането му на балкон, в килер, мазе, гараж или просто в коридора, е също толкова лесно.

Снимка 378306

Източник: iStock

С велосипед същото упражнение би било много по-трудно, тъй като те са по-големи и по-тежки. А тротинетките с лекота могат да бъдат вдигнати и от момичета и жени.

Достъпност

Този тип превозни средства могат да се използват на практика от всеки, независимо от възрастта. Чудесни са за деца, тийнейджъри, възрастни, работещи, спортисти, жени, мъже и т.н.

Единственото, което не трябва да забравяме, е безопасността, така че една каска и чифт наколенки никога не са излишни.

Снимка 378309

Източник: iStock

Лесна поддръжка

Подобно на всички други превозни средства с електрически двигател, тротинетките са много лесни за поддръжка, тъй като имат много малко движещи се части. На практика, единственото, което с времето може да изиска допълнително внимание, е батерията.

За сравнение, велосипедите имат повече компоненти, които имат нужда от сервизиране, настройка и поддръжка. Както и много консумативи.

Забавни са

Кой не би пожелал да полети с 10-15 км/ч и да се наслади на спомени от своето детство? При това, без да се налага да се засилва с единия крак.

Това е най-субективната причина, но тя е и най-важната. Защото какво по-хубаво от това да отидете на работа усмихнати.

Личното ни убеждение е, че електрическите тротинетки свалят 10-ина години от възрастта на човека, който ги ползва, така че ако искаме да се подмладим, не си купуваме червено Ferrari, купуваме си електрическа тротинетка.

Ако се интересуваме от подобни тротинетки или просто вярваме, че електрическата мобилност ни приближава до бъдещето, може да посетим Electro Mobility Expo - специализираното изложение за електрически автомобили, инфраструктура и решения, което се провежда до 16 септември в Sofia Ring Mall.