Не, не съдържа марихуана, макар че на свой риск може да я сготвите, както пожелаете.

Кухнята на Ямайка като общо понятие е леко размита, резултат от множеството разнородни вълни от емигранти на острова, но все пак няколко ястия могат да минат за традиционна част от почти всяко меню в Ямайка.

Именно едно от тях са ямайските банички, превърнали се в интегрална част от културата на острова, съпоставима с ролята на хамбургерите в САЩ. Всъщност в последните години точно този елемент от ямайската кухня постепенно завоюва позиции в Северна Америка, така че нищо чудно в далечно бъдеще да го видим предлаган в McDonalds.

Традиционният пълнеж е говеждо, но в последните години се използва и пиле, различни видове зеленчуци, рак, соя, сирене...

Необходими продукти

За плънката:
Половин глава кромид лук
250 грама кайма
червен пипер
къри
мащерка

За тестото:
250 грама брашно
75 грама масло
75 грама студена вода
5 грама бакпулвер
къри
сол
куркума


1 - Обелете лука и го нарежете на малки парчета.
2 - Поставете лука и каймата в тиган и пържете 5-10 минути до покафеняване като ги разбърквате често.
3 - Смесете брашното, бакпулвера, кърито и червения пипер в една голяма купа. Добавете към тях маслото и мачкайте активно.
4 - Добавате водата и разбъркайте. Разделете полученото тесто на 8 части.
5 - Пуснете фурната на около 180 градуса.
6 - Вземете едната от порциите тесто и я разточете (може в ръце) докато се оформи тънка кора с диаметър от около 15 см. Продължете с останалите по същия начин.
7 - Поставете 1 лъжица от месото по средата.
8 - Сгънете на две, притискайки краищата с вилица.
9 - Пробийте леко два пъти със същата вилица и поставете във фурната.
10 - Печете около 25 минути.