Колумбия и Коста Рика са известни с отличното си кафе. То се извлича от растения, чиито плод, наподобяващ черешка, крие в себе си по 2 зрънца кафе. Тези черешки обикновено се берат на ръка, а след това машина се заема със задачата да извлече зрънцата кафе от тях. Зрънцата се изпичат до възможно най-силно потъмняване и се опаковат. След това единствената стъпка, която остава е кафето да бъде смляно до желаната от купувача ситност.

Цялата тази процедура изглежда доста сложна, затова мнозина са опитвали да намерят по - лесен метод за добиване на кафе. Тук е мястото да споменем откритието - Kopi Luwak.

Индонезия е дом на малко животно, наподобяващо котка, което местните наричат луак. То е нощен бозайник, който живее по дърветата и се храни с насекоми, гризачи и плодове. Любимата му храна са плодовете на кафеното дърво. Често пъти те не могат да бъдат смлени от организма му и излизат цели в изпражненията му. Точно тогава хора от местното население се намесват. Те събират целите зърна и ги продават на производителите.

Зърната се измиват, подсушават и пекат както другите зърна и се изнасят за Япония и Съединените Щати.

Парадоксът тук е, че кафето се продава на много по-висока цена, макар усилята за добива му да са минимални в сравнение с традиционния метод.

Сигурно бихте искали да знаете каква е цената на това кафе?

През 1999 г. 220 гр. струват около 100 долара. Средната цена на Kopi Luwak в момента е около 10 пъти по-висока от тази на италианското кафе Illy. Ако сте късметлия за около 5 долара може да изпиете чаша Kopi Luwak в някое от местните кафенета.

Често пъти вкусът на Kopi Luwak е описван като "шоколаден" или "орехов".

Повече на Luwak Coffee.

Източник: Gladen.bg