Чаят притежава главозамайващ спектър от полезни за здравето компоненти, но най-сериозно върху здравето влияят съдържащите се в него полифеноли и тяхната подгрупа катехините: галокатехин GC, епикатехин ЕС, епигалокатехин EGC, епикатехин галат ECG и най-силният от тях - епигалокатехин галат EGCG, пише сайтът gladen.bg.

Изследванията показват, че катехините се разграждат по време на ферментацията на чаените листа и поради тази причина за предпочитане е да се пие неферментирал чай, а както всички знаем това са белият и зеления чай. В тях EGCG е със съдържание около и над 30%, а в черния неговото количество е само 3-5%.

EGCG се препоръчва от диетолозите като важен компонент на всеки режим за отслабване. Той стимулира производството на веществото норепинефрин, което засилва метаболизма и повишава скоростта, с която тялото ни гори мазнините, като дава на организма нужната енергия. Той е силен антиоксидант и образува със свободните радикали безопасни трайни съединения, които в свързан вид лесно се елиминират от организма.

EGCG засилва защитата на организма срещу редица болести: инсулт, сърдечно-съдови, ракови заболявания и др., подобрява състоянието при диабет като намалява нивата на инсулина и кръвната глюкоза.

Британски учени са установили, че съдържащият се в зеления чай EGCG предпазва от СПИН, тъй като се свързва с клетките на имунната система и не позволява на ХИВ-вируса да проникне в тях.

Най-ценния алкалоид в чая е кофеина. За разлика от кафето, тук той се намира в свързано състояние с танините и носи името теин или кофеинов танат. Той повишава работоспособността, засилва умствената и физическата активност, възбужда централната нервна система.

Това, което трябва да се подчертае е, че действието му върху организма е по-меко, отколкото на чистия кофеин в кафето и няма неговата токсичност.

Цветът на сухата дрога трябва да е ярко до тъмнозелен, но в никакъв случай кафяв, черен или тъмносив, което е признак за брак или лошо съхранение.

Най-силен чай се получава от "гънпаудър"(чай със силно усукани по напречната ос листа). Той е много видове, нo най-качественият е с най-много цветни пъпки и се нарича "императорски" или "златен", а най-ароматна и мека на вкус запарка се получава от по-слабо усуканите по надлъжната ос на листото видове, приличащи на клечици. Ако готовата напитка потъмнее след като престои, това е признак, че съдържа достатъчно количество катехини.

Знаете ли, че...

  • В Китай и Япония има райони, в които процента на заболяванията е много нисък, но там чаят се използва за задоволяване на дневните нужди на организма от течности
  • В миналото по-популярен е станал черния чай, защото по-лесно се фалшифицирал
  • В чаша зелен чай се съдържа 40-90мг EGCG, докато в чаша черен е около 8 пъти по-малко - 5-10мг.
  • В свежите чаени листа се съдържа 4 пъти повече витамин С, отколкото в лимона
  • Чаят повишава дейността на имунната система чрез антиоксидантно си действие и предпазва от действието на свободните радикали, които отслабват естествената защита на организма
  • Предотвратява трансформацията на нормалните клетки в ракови, подтиска образуването и нарастването на тумори
  • Спомага за регулирането нивото на кръвната захар, холестерола и на кръвното налягане, намалява риска от сърдечен удар, правейки кръвните плочици по-слабо лепливи
  • Подпомага намаляването на телесното тегло, като блокира разграждането на скорбялата
  • Действа срещу бактериите, намиращи се в устната кухина и причиняващи "лош дъх" и кариеси, подтиска развитието на вируси, гъбички и лоши бактерии
  • Забавя процеса на стареене


За да се приготви чаша хубав зелен чай, първо водата трябва да се загрее 60-70С - качествена бутилирана или филтрирана вода.

За 1 чаена чаша се предвижда около 1.5-3 гр. чай. Най-добър вкус се получава, ако запарването трае до 3 мин, след което листата се отделят - в противен случай напитката добива тръпчив вкус.

Колкото по-малко са листата, толкова по-бързо протича извличането и по-кратко трябва да се запарва. Белият чай се запарва за по-кратко време, при по-ниска температура.

В България се шири мнението, че зеленият чай е със слабително действие. Това е така, защото "компетентни" потребители бързо и погрешно са обнародвали името зелен чай, асоциирайки популярен чай за разхлабване в зелени кутии. В тази връзка единствено може да се спомене факта, че чая регулира чревната перисталтика без лаксативно действие.

Като заключение трябва да се каже, че чаят не е панацея и китайска мъдрост "Човекът е творец както на болестите си, така и на своето здраве" ни подсказва, че всичко зависи от качеството на живота, който водим.