Хората, които ядат повече зеленчуци, се справят по-добре със стреса от пропускащите полезната храна, установиха австралийски учени, пише в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Рискът от стрес намалява с 12% за хората, които ядат три или четири порции дневно в сравнение с една порция или по-малко. При пет до седем порции дневно той намалява с 23%.

Ползата от зеленчуците е още по-голяма при жените. Рискът от стрес при тях намалява с 18% при три-четири порции дневно. При пет до седем порции дневно той отново намалява с 23%. Важно е да се знае, че за предпочитане са био зеленчуците, а отличната хигиена е задължителна. 

Ето кои са най-опасните плодове и зеленчуци

Ето кои са най-опасните плодове и зеленчуци

Ягодите водят в "мръсната десетка"

Учените са работили с 60 000 австралийци на възраст над 45 години. Те отчели каква е консумацията им на плодове и зеленчуци, както и фактори от начина на живот и психологическия дистрес през периода от 2006 до 2008 г. и през 2010 г.

Предишни изследвания също са установявали, че хората, които ядат повече плодове и зеленчуци, страдат по-малко от депресия.