Ако искате Тигърът да бъде благосклонен през Новата 2010 година към вас и всички ваши близки, вие трябва да го нахраните добре в новогодишната нощ. Благодарение на това красиво животно и на празничната трапеза вие можете да превърнете празника в една красива приказка.

Трябва да обърнете специално внимание на месните ястия. Месото трябва да присъства на трапезата във всичките си видове. Отчитайки металната природа на настоящия Тигър, основното ястия трябва да бъде шишчета или месо на грил.

Жълтото и оранжевото са любимите цветова на тигъра, ето защо не трябва да жалите царевицата и морковите в различните салати.
На масата трябва да има и много слънчеви плодове: банани, портокали, мандарини, ананас... Кулинарите съветват обелените от кората банани да се залеят с тъмен шоколад. По пози начин вие ще получите един наистина незабравим десерт - „тигров банан".

Предлагаме ви няколко интересни рецепти за новогодишна салата.

„Оранжева" салата.

Продукти: 300 гр. сьомга, 3 яйца, 2 глави червен лук, 2 солени краставички, 1 морков, 3 скилидки чесън, майонеза.

Начин на приготвяне:
Салатата се прави от 7 слоя:
- ситно нарязана сьомга
- задушен лук
- солени краставички, нарязани на кубчета
- майонеза
- сварени яйца, настъргани на едро ренде
- задушени моркови и чесън
- майонеза.

Салата от моркови по корейски.

Продукти:1 морков, 4 с. л. оцет, 3 с .л. захар, 1/2 чаша олио,1/2 ч. л. лютив пипер , 6 скилидки чесън, къри, 1 глава лук, сол.

Начин на приготвяне:

Морковите са настъргват на ренде, лукът се нарязва на ситно и се задушава в растителна мазнина до получаването на златист цвят. Оставя се да изстине.
Захарта се разтваря в оцета, добавяме пипер, къри, олио. Всичко се разбърква и се излива върху морковите. 6-те скилидки чесън се смилат и добавят в салатата с предварително задушения лук. Салатата се посолява на вкус и се оставя в хладилника да изстине.

Салата „Тигър"

Продукти: 250 гр. печено свинско, 2 големи глави лук, 2 големи моркова, 3 яйца, 150 твърдо сирене, 100 гр. сушени сливи, 2 малки краставици, 1 ч. л. паприка, 2 скилидки чесън, майонеза.

Начин на приготвяне:

Салатата се приготвя от отделни слоеве, всеки един от които се намазва с майонеза:
- лук, нарязан на колелца , задушен до златист цвят.
- ситно нарязано свински месо
- слой настъргани яйца
- парченца краставица
- моркови, предварително настъргани на ренде, задушени и посолени, с добавена паприка и чесън.
- твърдо сирене, настъргано на едро ренде
- сушените сливи са последен щрих - с тях се правят декорации „тигрова кожа".

Така приготвената салата се оставя да престои в хладилник 2-3 часа.

Салата "Мимоза".

Продукти: рибна консерва, 1 глава лук, 100 гр. твърдо сирене , 1 майонеза, 4 яйца, 50 мл. оцет.

Начин на приготвяне:

Оцетът се разрежда с 150 мл. вода. Лукът се почиства, залива се с водата и се оставя да се маринова за 10-15 минути. Яйцата се сваряват, белтъците се отделят от жълтъците и се настъргват на едро ренде. Рибната консерва се намачква с вилица и се добавя към водата с лука. Салатата се състои от следните слоеве: настъргани белтъци, половината от консервата, настъргано сирене, лук, майонеза, втората половина от консервата, настъргани жълтъци.

Сандвичи на пластове.

Продукти: 1 ръжен хляб, 100 гр. краве масло, 200 гр. меко сирене, 50 гр. шунка, 2 с. л. оцет с настърган хрян, ,1/4 ч. л. лимонов сок, 2 връзки копър, червен пипер.

Начин на приготвяне:

Маслото се разбива със сиренето и се разделя на 3 части. Към първата са добавят нарязаният на ситно копър и лимоновият сок, към втората - нарязаната на ситно шунка и пиперът, а към третата - хрянът.
Маха се кората на хляба и той се нарязва по хоризонтал на еднакви по дебелина филийки. Долният пласт се намазва със зелената смес, поставя се филийка, сред това се поставя слой от сместа с шунка, отново филийка, слой от сместа с хрян и най-отгоре отново филийка. Сандвичите престояват около 2 часа в хладилника. Преди сервиране се нарязват на малки квадрати или триъгълници.

Скариди с доматен сос.

Продукти: 500 гр. скариди, 4 скилидки чесън, 1 малка глава лук, 500 гр. домати, 2-3 с. л. зехтин, 4-5 с. л. бяло вино, пипер, 4-5 листенца розмарин, 1-2 клонки мащерка.

Начин на приготвяне:

Скаридите се почистват. Чесънът и лукът се почистват и нарязват на ситно, а след това се задушават в зехтина. Към тях се прибавят доматите, нарязани на кубчета, на които предварително са им обелени люспите. Добавят се и скаридите и се запържват 2-3 минути. Сместа се разрежда с виното, а след това към нея се добавя сол, пипер, розмарин и мащерка. Така получената смес се задушава за 2-3 минути. Сервира се с ориз или с хляб.

Не забравяйте и за напитките през празничната новогодишна нощ! Особено подходящи са соковете от портокал, ананас, мандарини, шампанското и жълтите ликьори.

Поставете на масата жълти, бели свещи и свещи на ивици. Масата трябва да бъде ярка като слънцето, тя трябва да блести със сребърни прибори и да се прегъва от изобилие!

 

тя.bg