Марулята е вторият най-популярен зеленчук в света след картофа. Поради тази причина в много страни се празнува специален ден на този зеленолистен приятел на всяка трапеза, съобщават от международната платформа foodpanda.

Древните гърци вярвали, че марулята спомага за по-добър сън и поради тази причина я консумирали вечер. Така и Римляните продължили обичая.

Ето и няколко любопитни факти за марулята:


- Всеки средностатистически българин изяжда по около 30 кг маруля годишно.
- Тъмнозелените листа от марулите са по-хранителни от светлозелените.
- Има около 20 вида маруля, която се отглежда по света. Сред тях са жълти, червени, синьо-зелени сортове маруля.
- Този зеленчук не може да бъде замразен, изсушаван или приготвен на туршия. Трябва да се консумира винаги свеж.
- Видовете зелена салата са известни като „заешки храна".
- Марулята, която познаваме днес е била открита около басейните на Средиземно море като плевел.
- Сервира се в ястия от около повече от 4500 години.
- Хранителната стойност варира от сорта. Като цяло, осигурява малки количества фибри, въглехидрати и много малко протеин
- По-голямата част в състава на зеленчука е водата.
- Витамините и минералите се съдържат в листата.
- Съдържат витамини А, С, калций, мед и желязо.
- Една чиния с листа съдържа 9 калории, 1 г белтъчини, и 1,3 грама фибри

Ако е възможно не режете листата на марулята, а ги накъсвайте. Повредени и при допира с метал те отделят оксидаза на аскорбинова киселина, която разгражда витамин С и губят хранителните си стойности.

През пролетта консумирайте много зелени салати, за да бъдете здрави и свежи.