След Нова година имената на всички специалисти по хранене в България ще бъдат качени на сайта на Българското дружество на хранене и диетика.

Целта е хората да бъдат предпазени от „измислените диетолози, гастролиращи по различните медии и предлагащи фалшиви диети, вредни за здравето.

„Тези нароили се диетолози обикалят телевизиите и говорят не само неточни, но и опасни неща. В резултат на това хората се включват в безсмислени диети", коментира на пресконференция в София проф. д-р Божидар Попов.

Той представи книгата си „Митове и истината за храните, храненето и диетите", която по думите му ще е полезна не само за хората, но и на масовите измислени диетолози.

Професорът подчерта, че един сериозен специалист никога няма да даде една обща диета за всички хора. По думите му предлаганите в интернет, вестници и различни книги на пазара хранителни режими в по-голямата си част са абсолютен фалш.

Той обясни, че менюто за всеки човек е строго индивидуално в зависимост от неговия генотип и се назначава след сериозни клинични изследвания.

„Едно от абсурдните неща, които твърдят въпросните диетолози и от които на мен косата ми настръхва е, че със зеленчуците и плодовете получаваме пълноценен белтък. Това е абсурдно, защото в тях няма такъв", възмути се проф. Попов.

Той не скри учудването си как българите, които според него са интелигентна нация, с такова лековерие се подлагат на различни тестове и диети, които нямат нищо общо с индивидуалния здравен статус на човек.

„Като има обаче много наивници, ще има и много измамници", коментира още специалистът.

Той добави, че неправилното хранене води до редица заболявания на сърдечно-съдовата система, рак, диабет и затлъстяване. „Диетоманията вреди много на здравето, а люшкането от една идея в друга съсипва психиката на хората", добави проф. Божидар Попов.

Според него основните грешки в храненето на българина се крият в това, че не се консумират достатъчно плодове, зеленчуци, варива, риба, мляко и млечни продукти и същевременно се злоупотребява с мазнини, захар, сол и алкохол.

Особено неблагоприятен според професора е онзи режим на хранена, когато основното количество храна се приема вечер, а закуската отсъства.

Менюто на българина се различава от това на хората в развитите страни със завишената консумация на въглехидратни храни, тъй като са по-евтини. Това внася повече калории в организма, което е една от причините за наднорменото тегло и затлъстяването у нас.

В книгата си проф. Попов е отделил цяла глава на ГМО-храните. Той изрази опасения, че те няма да са съвсем безвредни за следващите поколения и че има риск да се увреди генотипа, който е свикнал на натуралните продукти.

Истината за здравословния начин на живот се крие в балансираното хранене. Няма вредни храни, има вредни количества, заключи проф. Попов.