Основната причина за хранителните натравяния са инфекциите, които по различни начини проникват в хранителните продукти и ги правят вредни за употреба.

Лятото е сезонът, в който натравянията в резултат от употреба на развалена храна са най-чести, съобщават от zdrave.bg.


Грешка №1: Готвите и ядете полусурово месо и морски продукти

Тези храни са истински рай за опасните бактерии, които могат да бъдат унищожени само ако следваме строгите правила за готвене. За да сте сигурни в безопасността на месото, външната температура на бифтека и свинското по време на тяхното приготвяне трябва да достига 70 и повече градуса, на телешкото и агнешкото - над 75, а на птичето месо - над 80 градуса. При пробождане на месото с вилица то трябва да отделя само светлозлатист сок.

Рибата не трябва да залепва за вилицата и трябва да не бъде прозрачна. Скаридите се варят докато станат розови и здрави, а мидите и стридите трябва да бухнат и да помътнеят (за около 4-6 минути варене).

Грешка №2: Недоварените яйца
Кокошите и другите яйца са идеална среда за развитието на причинителите на салмонела. Затова най-добре забравете за рохките яйца! Яйцата трябва да се варят поне 5 минути, бърканите да се готвят докато изчезне прозрачния белтък, а омлетът - 7-8 минути.

Грешка №3: Съхраняване на храната при стайна температура
Става дума за храната, която сте забравили да приберете в хладилника. Ако в суров вид картофите, зеленчуците и т.н. могат да се съхраняват извън доста дълго време, то след сготвянето им задължително ги поставяйте в хладилника, най-добре в съд с капак.

Грешка №4: Недобре измитите плодове и зеленчуци
За да се предпазите от патогенните микроби, трябва внимателно да измивате преди ядене плодовете и зеленчуците. Това особено се отнася за кореноплодните. Земята, в която те са израснали, е средата, в която се развиват и много бактерии.

Грешка №5: Консервите са направени, за да се съхраняват дълго време
Да, но само при строго определени условия: на студено, тъмно и сухо място. Изхвърлете ги, ако вече са замръзнали (през зимата на балкона), ако са с издута капачка или са се деформирали и са се покрили с ръжда.

Грешка №6: Вакуумната опаковка не е гаранция за дълга годност
Кренвиршите, колбасите, месните и рибните изделия във вакуумна опаковка могат да се съхраняват в хладилника не повече от една седмица. Ако не можете да ги изядете, поставете ги във фризера. Ако опаковката е отворена, срокът на годност е не повече от 3-4 дни.

здраве.бг