Дядо Коледа е на възраст над 550 години, но изглежда все още успява да раздава подаръците на послушните деца всяка година. За да открие какви са навиците на Добрия старец, които му осигуряват толкова високо качество на живот, д-р Томас Кавалиери - декан на Училището по остеопатична медицина към Университета Роуан в САЩ, решил да разгледа стила на му на живот.

Преди 190 години Дядо Коледа е описан в поема като пълничък и изглежда това не се е променило и до днес. Наднорменото тегло води до заболявания на сърцето и диабет, а е установено, че половината от хората на възраст над 65 години страдат от диабет или преддиабетно състояние. Затова би било добре и Дядо Коледа да се въздържа от големите количества курабийки, които децата му оставят под елхата.

Изглежда старецът се е отказал от един вреден навик - пушенето. Преди години той е бил изобразяван с лула в устата и обвит от облак тютюнев дим.

Снимка 396510

Източник: iStock

Среднощното похапване в нощта на Коледа не е добра идея, но все пак изпитото от Дядо Коледа мляко му помага в борбата с остеопорозата. Но е важно да му оставяме обезмаслено мляко. От друга страна, с възрастта способността на хората да разграждат лактозата се понижава и прясното мляко може да бъде противопоказно.

Въпреки наднорменото си тегло, изглежда Дядо Коледа спортува през годината, за да успява бързо и ловко да се катери по покриви и комини, за да раздаде подаръците на всички деца по Земята за една нощ.

Снимка 396512

Източник: iStock

Друг факт от ежедневието му е отглеждането на стадо елени. Доказано е, че домашните любимци понижават кръвното налягане, подобряват дейността на имунната система и успокояват собствениците си. Необходимостта от полагане на грижи за тях също стимулира поддържането на добра физическа форма.

Макар и да не е централна фигура, понякога се споменава и за съпругата на Дядо Коледа - Баба Коледа. Според някои проучвания, хората, които са женени или омъжени, имат по-големи шансове да преодолеят заболявания като рака. Бракът оказва благотворно влияние и върху психиката, като понижава нивата на стрес и риска от депресия.

Според д-р Кавалиери, Дядо Коледа е в отлична форма, благодарение на всичко това и още дълги години ще сбъдва мечтите на децата.