Според някои учени, масовото засаждане на дървета по света е един от сигурните начини да противодействаме на климатичните промени и да запазим повишенията на температурите в разумни граници.

Колко дървета трябва да насадим, за да спасим планетата

Колко дървета трябва да насадим, за да спасим планетата

И възможно ли е това да се случи

Хубавото е, че все по-често чуваме за мащабни инициативи в тази посока, а наскоро научихме и за закон, въведен във Филипините, който ще приобщи милиони деца от няколко поколения към благородната кауза.

Законът задължава младежите, завършващи средно училище, гимназия и университет, да засадят поне 10 дървета, ако искат да получат диплома за образование.

Снимка 426991

Източник: iStock

Според данни на Forbes, над 50% от дървесната маса на територията на островната държава е била изсечена от началото на XX век досега.

Проблемът с нерегламентираното изсичане на дървета във Филипините обаче продължава да е налице, но управляващите вярват, че новият закон осезаемо ще спомогне за възстановяването на загубените екосистеми.

Снимка 426992

Източник: iStock

Предвижда се, че занятията на учениците ще допринесат с поне 175 милиона дървета на година, като всяко поколение ще е отговорно за засаждането на около 525 милиона.

Силно се надяваме, че решенията на източноазиатската държава ще послужат като пример за други държави по света.