Мнозина вярват, че климатичните промени са необратим процес, който трудно можем да контролираме. Наскоро учени от университета в Цюрих, Швейцария, съобщиха, че, ако изобщо има нещо, което можем да направим, то би включвало засаждането на невероятно количество дървета.

Учените са изчислили, че ако засадим 1.2 трилиона нови дървета, ще успеем да компенсираме количество въглероден диоксид, което човечеството произвежда за период от 10 години.

Снимка 407921

Източник: iStock

Екипът е изследвал данни от над 1 милион точки по света, като е успял да изчисли, че на Земята в момента живеят около 3 трилиона дървета. Всички те колективно съхраняват около 400 гигатона въглероден диоксид.

Как да живеем така, че да спасим климата

Как да живеем така, че да спасим климата

Домакинствата замърсяват почти колкото транспорта. Какво да направим?

Засаждането на дървета с цел овладяване на глобалното затопляне е тенденция, която набира все по-голяма скорост на международно ниво.

Снимка 407920

Източник: iStock

В Африка например е в ход инициатива, която цели да създаде огромна стена от дървета по цялата южна граница на Сахара. Само за последните няколко години от ООН са успели да засадят 15 милиарда дървета в различни части на света.

Подобни мащабни действия има и в Австралия, където правителството обещава да засади милиард растения през следващите 30 години.

Африка, баобабите на 3000 години и как климатът ги уби

Смъртта на Дървото на живота

Каква е причината