Белгийската строителна компания "Бесикс" ("Besix") иска да построи най-високия небостъргач в света, съобщи белгийският икономически вестник "Тейд".

Компанията ще участва в търг за строителството на небостъргача "Кралската кула" в Джеда, Саудитска Арабия. Ако се извиси един ден, той ще е първата сграда в света, висока 1000 метра.

Според амбициозния проект "Кралската кула" ще предложи 23 млн. кв. м. различни магазини, офис помещения и апартаменти. Сградата ще бъде разположена върху терен от 530 хектара край международното летище на Джеда. Обявената стойност на проекта възлиза на 26,6 милиарда долара.

"Бесикс" действа от повече от 40 години в Близкия изток, тя е една от малкото активни компании в строителството на небостъргачи и се ползва с отлична репутация.

Сред успешните й изпълнения е строителството на „Бурж Дубай" в Дубай. Това е най-високата в момента сграда в света (818 метра) и ще бъде открита тържествено през декември миналата година, информира "Тейд".

Неотдавна и емирството Дубай обявиха, че също ще строят небостъргач, по-висок от 1000 метра.

Един от основните инвеститори в небостъргача в Джеда ще бъде един от най-богатите саудитски благородници - принц Ал Уалид ибн Талал.

Той е милиардер и член на саудитското кралско семейство. Богатството му се оценява на 20,3 млрд. долара. Ал Уалид ибн Талал нашумя с новината, че си е поръчал Airbus-380 („Еърбъс-380"). Той е първият частен клиент, който ще се сдобие с новия самолет на европейската самолетостроителна компания, предаде АФП.

Принц Ал Уалид, племенник на саудитския крал Абдула ибн Абдул Азиз, е подписал договора за поръчка на самолета, наричан "Летящия дворец", на официална церемония по време на десетия авиосалон в Дубай.

Стойността на сделката не е уточнена, но каталожната цена на Airbus-380 е 320 млн. долара. Самолетът ще бъде доставен на принца през 2010 г., уточниха от "Еърбъс". Ал Уалид бин Талал е сред най-богатите хора в света със състояние от 25 млрд. долара.

Той е начело на „Кингдъм холдинг", световна финансова империя с интереси в банковото дело, луксозните хотели, медиите и туризма.