От както е встъпил в длъжност американският президент Барак Обама получава по 30 смъртни заплахи на ден, разкрива Роналд Кеслър - автор на новата книга In the President's Secret Service, пише вестник „Дейли Телеграф".

В книгата са разгласени някои от заплахите, които Обама е получил - включително заговорът в Тенеси, разкрит миналата година.

Според плана е трябвало да се ограби оръжеен магазин, да се застрелят 88 чернокожи американци, да се обезглавят други 14 и след това да бъде убит първия чернокож президент в американската история.

Много подробности остават неразкрити от Сикрет Сървис, за да се избегне имитирането на заплахите. Въпреки че повечето от тях не са правдоподобни, всичко до една ще бъдат разследвани най-щателно.

Според книгата, тайните служби са получили информация, че хора, свързани с ислямистката група, базирана в Сомалия al-Shabaab, са възнамерявали да осуетят инаугурацията на Обама през януари. Тогава Сикрет Сървис координира работата на 40 000 агенти и офицери, военни агенции за сигурност.

След избирането на Обама за президент двете му деца - Малия и Саша, са под закрилата на тайните служби.

Сикрет Сървис брани и децата на вицепрезидента Джо Байдън.