Най-типичната италианска пица „Маргарита" стана на 120 години. Тя е била създадена през 1889 г. от неаполетанеца Рафаеле Еспозито в чест на кралица Маргарита Савойска.

Въпреки че пица „Маргарита" може да се смята за един от символите на италианската кухня, днес много от използваните продукти на практика са чуждестранни.

Според Асоциацията на земеделските производители продуктите за половината пици в Италия се внасят от чужбина и това не се посочва от производителите им. По този начин човек си мисли, че яде пица Made in Italy, а тя всъщност е фалшифицирана, нададе тревога Асоциацията.

Много често брашното, доматите, моцарелата и зехтинът идват от хиляди километри разстояние.

„Често моцарелата се прави с мляко от Източна Европа, доматите са китайски, зехтинът е от Тунис или Испания, а някои дори използват обикновено олио. Брашното пък е канадско или украинско, а не местно. По този начин се рискува италианската пица да не е изобщо свързана с италианската територия.

Именно на италианския трикольор наподобяват и използваните продукти - бялата моцарела, червените домати и зеленият босилек", казват от Асоциацията.

Днес пицата е най-познатата в чужбина италианска дума, твърди изследване на асоциацията „Данте Алигиери".

prontosofia.com