Метеорологичната служба на Великобритания поднесоха своите извинения на гражданите на страната, заради неправилните прогнози.

Сериозни грешки те са допуснали, обещавайки горещо лято и мека зима.

Това, което се случи на практика, беше точно обратното и миналия месец Великобритания беше в бедствено положение заради падналия сняг и необичайно ниските температури.
Много от великобританците се отказаха от плановете си за екзотични дестинации при обещанията за горещо лято, но се оказаха през цялата си отпуска под хладни дъждове.

Ръководителят на службатаДжулия Слинго освен извинението си, признава, че синоптиците са подвели съгражданите си със своите прогнози. Не по-удачни са станали прогнозите за зимата, когато според синоптиците трябваше да има положителни температури.

"Тези прогнози нанесоха вреда и на нас, като организация. Ние направихме тази година напълно неверни предсказания", допълва Слинго.

Оправдание за синоптиците е фактът, че предвиждания във Великобритания се правят особено трудно, заради влиянието на различни течения от океана и от континента.
Има предложение да се въведе практиката на американските синоптици да се дава прогноза с вероятност за реализация в проценти.