България бе представена като голяма "турска" тоалетна - тип клекало на декоративно пано, разположено в централата на Европейския съвет в Брюксел от чешкото ротационно председателство на ЕС, предаде БНР. Паното се опитва да превърне предразсъдъците в изкуство, като изобразява всяка от държавите-членки на ЕС с някакво клише за нея.

Изложбата под името "Entropa" (Ентропа от думата ентропия) е съставена от модерни инсталации, дело на творци от съответната държава-членка. България е представена с конструкция, която трябва да изобразява "турска тоалетна" - тип клекало, според превода на френски и английски на табелката под творбата.

Проектът е обяснен от авторката на инсталацията Елена Желепова в книжката, подготвена за откриването на изложбата: "Нашият проект е насочен срещу фалшивия патриотизъм. Умишлено целя да предизвикам скандал у дома. Това е пънк жест, нарочно примитивен, вулгарен и фекално пубертетски..."

И останалите страни членки нe са пожалени от творците си: Холандия е представена потънала под вода, като единствено върховете на минарета се подават над повърхността й; Италия като като футболен терен; Румъния-като замъка на Дракула; върху Франция в поставен слоган "Стачка"; кутията над България е на IKEA и изобразява Швеция; Испания е показана като залята с бетон - намеквайки за безразборното стоителство и там; горе в левия ъгъл пък Великобритания липсва, което е намек на английския творец, че страната му не желае да се чувства като част от ЕС.

Постоянното представителство на България към европейските институции явно не е схванало идеята на експозицията и е протестирало официално срещу изложения макет в сградата на Съвета на Европейския съюз, съобщава БТА.

"Свободата на изкуството, като продължение на свободата на словото е основна демократична ценност", защитават изложбата чешките представители.

"Стереотипите издигат граници между страните и хората. Когато ги идентифицираме и посочим, започваме да ги унищожаваме. Присмивайки се на един предразсъдък, ти го отхвърляш" - завършват те.